donderdag 30 april 2015

Leve de koning..

Vandaag is de Zweedse koning jarig.. Maar daar merkt niemand iets van.. Geen feest. 
Ja, in het paleis misschien,, en een muziekkorps komt even langs...
De verjaardag van Victoria, de kroonprinses is een groter feest. Maar die is dan ook jarig op de 14e juli, de verjaardag van onze Petra.Fijn dat die nooit hoeven na te denken wat ze aanmoeten : gewoon je verkleedpak en ook heel wat goedkoper dan Maxima!
Vanavond is het valborgmesse afton in Zweden... Grote vuren worden ontstoken, festivals gehouden.. We zullen het missen.
Walpurgisnacht
 is een van oorsprong Europees voor-christelijk feest, dat wordt gevierd in de nacht van 30 april op 1 mei. Het is genaamd naar de heilige Walburgawier translatie op 1 mei werd herdacht. Walpurgisnacht heeft betekenis voor heidenen en wicca's. Het volksgeloofwilde dat in deze nacht de boze geesten vrij spel hadden. Vieringen rond walpurgisnacht komen voor in DuitslandEstlandZweden en Finland. Vanwege deze uiteenlopende tradities heeft het feest ook diverse betekenissen en functies. De oorsprong gaat in ieder geval terug op feesten die zich richten op vruchtbaarheid en op de dunne scheidslijn tussen leven en dood. 

Maar we zijn  nog niet in Zweden. Nog even Italié. En op weg naar Pisa.. Dat hebben we vaker gedaan..alleen altijd weer van de route afgeweken.. Morgen gaat het dan eindelijk gebeuren.. 
Voorlopig vanmorgen eerst de bergweg boven de zee langs gezocht en gevonden. Jammer dat er geen fotoplekjes zijn..af en toe lukt het..
Geen dolfijnen op deze afstand. Gister zagen we die in de zee opspringen...


Maar ja , .het begint te regenen. Het water stroomt over de weg. Als dan de mist zo dik wordt dat we richtingaanwijzers missen besluiten we.. Gewoon naar la Spezia. 
Daar uitgebreid boodschappen,morgen zijn de winkels dicht 
Langs grote marmergroeven. 
Het is gelukkig droog als we Pietrasanta in gaan. Moeilijk een parkeerplek vinden. En dan ook nog fototoestel vergeten.
Een gezellig, overzichtelijk dorp, met heel veel bijzondere kunstwerken in allelei stijlen en allerlei materialen. Voor we weggaan nog even een foto..niet van de mooiste of leukste...
Dan op zoek naar een camping. Nog steeds niet naar Pisa en Lucca..morgen rijden de bussen niet...
Voorlopig zaten we nog even lekker in de zon.  En 2 mei 2015 zullen we dan eindelijk de scheve toren zien.