donderdag 26 januari 2023

De 4e dag alweer.. een blog in 3 delen

Donderdag…
Eerst maar eens de troep ordenen… alles ligt verspreid door het hele huis. 
Dan de laatste boodschappen.. en een kopje koffie in de zon.toch nog een fotootje 







Dan naar Hoorn. Het grote museum is dicht museum van de 20 eeuw dan maar?
Eest mooi ritje






 Velden vol ganzen 


Dan naar Hoorn




Unieke LEGO collectie in Museum van de 20e Eeuw

Hoewel het beroemde LEGO-blokje 65 jaar bestaat, is de naam LEGO al 90 jaar een speler in speelgoedland. Ole Kirk Christiansen startte in het Deense Billund in 1932 een bedrijfje. Hij was timmerman en hij maakte stoelen, strijkplanken en houten speelgoed. Al snel noemde hij zijn bedrijf LEGO. Het woord LEGO was ontstaan uit de Deense woorden 'leg' en 'godt', wat samen 'speel leuk' betekent. 90 jaar later wordt er nog steeds ‘leuk gespeeld’ en is het volgens het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn de hoogste tijd voor een tentoonstelling over 90 jaar LEGO. Deze is te zien van 17 december 2022 tot en met 29 oktober 2023.

Op de expositie “90 jaar LEGO” toont het museum een unieke collectie die de hele periode van de speelgoedfabrikant beslaat. Van het eerste houten speelgoed tot de eerste plastic steentjes, van de bouwdozen uit de afgelopen decennia tot succesvolle thema’s als Star Wars, Ninja en Harry Potter, maar ook vele treinen, vliegtuigen en auto’s.







Nederland verkocht. Vanaf 1960 wordt het steeds populairder, onder meer door de komst van een trein in 1964 en in 1966 zelfs een trein die op batterijen rijdt. In 1969 wordt Duplo geïntroduceerd voor peuters en kleuters. Vanaf 1974 verschijnen de eerste LEGO figuren die je zelf in elkaar steekt. In 1978 komen de lachende figuurtjes zoals we ze nu nog kennen. Het nog populaire piratenthema komt in 1989 voor het eerst op de markt.

Kijken én bouwen

Natuurlijk is er niet alleen veel LEGO te zien. Kinderen en hun (groot) ouders kunnen ook uitgebreid bouwen met duizenden LEGO bouwstenen. Naast de LEGO-tentoonstelling is een grote bouw- en speelhoek waar een ieder met Duplo en LEGO aan de slag kan. Terwijl grote LEGO-figuren toekijken en (groot)ouders ook een kopje koffie of thee kunnen nuttigen in de naastgelegen horeca.


Is wel leuk maar valt toch tegen….


Ook het oude speelgoed.. er staat veel te veel… we zien door de bomen het bos niet meer