Vandaag binnen door naar Ootmarsum…
Wel 50 jaar geleden gingen we er net onze kinderen kijken
Ootmarsum kent een groot aantal typisch Ootmarsumse Paasgebruiken. De Poaskearls spelen hierbij de hoofdrol. Het is hun taak om in de periode voor Pasen het oude gebruik volgens traditie en vaste regels te organiseren. Deze regels staan nergens beschreven, maar ze worden van jaar tot jaar binnen de Poaskearls doorgegeven. De Paasgebruiken beginnen op Goede Vrijdag wanneer de twee nieuwe Poaskearls zich voorstellen aan de Ootmarsumse bevolking. Paaszaterdag wordt het hout gehaald voor het Paasvuur, dat op Eerste Paasdag 's avonds wordt ontstoken. Hoogtepunt is op beide Paasdagen het traditionele Vlöggeln, waarbij de mensen hand in hand, voorafgegaan door de Poaskearls en onder het zingen van de Ootmarsumse paasliederen, door de straten en gebouwen van Ootmarsum trekken.
We wandelen nog even door het dorp.. maar het wordt al gauw veel.. veel tijd aan het museum gegeven…nog niet alles kan dus..
Veel tijd besteden we aan het museum van Ton schulten. De vrolijke kleuren maken ons blij…
De kleur, de gloed en glans, de vorm. De emotie en beleving. Dat is de wereld van Ton Schulten. Of misschien wel: de wereld volgens Ton Schulten. Maak kennis met die wereld. Een wereld vol emotie en betovering. Niemand ontgaat de mysterieuze kracht van het imponerende werk van Ton Schulten, de eenvoudige bakkerszoon uit Ootmarsum. Zijn werk, inmiddels wereldwijd bekend, betovert de toeschouwer.
Vormen, kleuren en paradijselijke composities die rust bieden. Imponerend en soms zelfs hypnotiserend. Emotioneel en vooral zó prachtig van samenstelling, dat geen mens ontkomt aan de krachtige en mysterieuze uitstraling. Het werk van Ton Schulten verwarmt en is van een onnavolgbare schoonheid.
Ootmarsum is een stadje in Twente. Rond 1300 werden aan Ootmarsum stadsrechten verleend. Tot 2001 vormde Ootmarsum met enkele omliggende buurtschappen de gemeente Ootmarsum. In 2001 is de gemeente Ootmarsum met de gemeenten Denekamp en Weerselo gefuseerd tot de gemeente Dinkelland.
Bolletje is een begrip in heel Nederland, maar Almelo is de plek waar het allemaal begon. In de Bolletjewinkel en Koffieschenkerij anno 1867 vind je het allereerste begin van de bekende bakkeri. Er wordt niet meer gebakken, maar het is nu een museum en een winkel tegelijk. Bezoekers zien hoe bakkers vroeger werkten en kunnen in de traditionele bakkerij een kopje koffie of thee drinken met een echte Bolletje-lekkernij. In de winkel zijn exclusieve Bolletje-cadeaupakketten te koop. Het pand biedt ruimte aan groepen tot wel tachtig personen, hiervoor zijn er speciale arrangementen beschikbaar.
Dus waren we ook nog even in Almelo… viel tegen, dat museum. Gelukkig kon Martin nog even naar de museum afdeling
Daar kopje koffie.. saai.. duur…