zondag 8 mei 2022

Aan de oever van de Saône

Vanmorgen uitgeslapen… pas half 9 staan we op. Goed sanitair hier.. we nemen de tijd 
Zondag ontbijt en aan de koffie… 
Zo’n klein campertje vraagt om opruimen. We maken ons rijdend materieel gereed, eerst nog even koffie en gaan op stap. Met pauzés.. de fiets moet worden afgesteld dus stoppen we vaak.  
Er is een looppad vanuit de camping  naar de stad. Over een eilandje. Wel zó groot dat we er geen erg in hebben dat we nog een brug over moeten. Prachtig uitzicht, moeilijk paadje voor het scootmobieltje! 

  • De brug Saint-Laurent verbindt het historisch centrum met het eiland Saint-Laurent. Ze wordt geflankeerd door vier obelisken die dateren uit 1784, het zijn de enige overblijfselen van de vorige brug die tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd werd. De eerste (Romeinse) brug op deze plaats stond er al in 15 voor Christus. De huidige werd in 1950 heropgebouwd.
 
 
De binnenstad is overzichtelijk.. het is stil… hoewel.. als we bij de markt komen is het druk,  De pastoor heeft z’ werk er opzitten dus kunnen we rustig kijken…




 


  • De kathedraal Saint-Vincent werd gebouwd tussen 1090 en 1520. De huidige voorgevel dateert uit het begin van de 19e eeuw. In Frankrijk is ze de eerste die opgetrokken werd in de neogotische stijl. Ze vervangt de vorige die afgebroken werd omdat de torens dreigden in te storten. 

Het historisch centrum bevindt zich rond de kathedraal en de place Saint-Vincent. Het wordt gekenmerkt door talrijke vakwerkhuizen, straatjes en torens. Een opmerkelijke toren is de tour du Doyenné (1409) die een wenteltrap heeft die de kanunniken eertijds gebruikten om hun verblijven te bereiken. De toren stond oorspronkelijk naast het chevet van de kathedraal, ze werd geleidelijk aan een ruïne en werd gedemonteerd en verkocht aan een antiquair. Pas in 1928 werd ze opnieuw opgericht, op het eiland Saint-La

Als we de kerk uitkomen willen we iets drinken..helaas… alle inwoners van Chalon hadden dat ook bedacht. 

 





Het is mooi geweest, zitten nog even bij de rivier en gaan naar de camping…  



Martin klust nog wat, ik lees eindelijk het mooie dikke boek op de nieuwe e reader.. zo lukt het.. ik was er eerder aan begonnen, maar dan “ in het echt “ dat was te dik om vast te houden.. 

Met een koel wit wijntje smaakt de maaltijd super… tot laat in de avond zitten we buiten…