dinsdag 3 augustus 2021

Het Zweeds talige Finland

Finland is officieel 2 talig.  Maar niet overal . Werden we in Vaasa overal in het Zweeds aangesproken… een eindje verderop in het Fins.Eigenlijk is Zweeds maar een bij taal… voor ons handig. Al zijn er Finnen die ons met de nek aankijken.   
We rijden de kustweg. Af en toe zien we de zee opduiken…prachtige plekjes..tourisme… ho maar,,, 

Na 40 km komen we  ideale camping tegen . Te dichtbij… zo komen we Finland niet uit! Bovendien moet je er geld achter laten . En de euro’s liggen in Björnbyn!


Eerst dus €€€  pinnen… hier hadden we niet op gerekend.
Net als overal zijn pinautomaten een zeldzaamheid aan het worden. 
Maar in Närpes doen ze er nog aan
Gelukkig! 



Närpes is een gemeente en stad in de Finse provincie West-Finland en in de Finse regio Österbotten. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 970 km² en telde 9651 inwoners in 2003. Närpes was tot 2016 de laatste eentalige Zweedse gemeente op het Finse vasteland.



 


Degenen die Närpiö voor het eerst bezoeken, zijn enorm verbaasd als ze langs de kerk naar het stadscentrum rijden. Er staan ​​kleine, rode, raamloze gebouwen op een rij, in totaal zo'n 150. Dit zijn unieke kerkstallen. Ze werden ooit gebruikt als paardenstallen tijdens de kerkdienst. Er werden stallen gebouwd voor paarden en lange uitstekende daken waren bedoeld om sleeën en karren te beschermen.

De oudste nog bestaande kerkstallen dateren uit het einde van de 18e eeuw, maar sommige stallen werden nog gebouwd in het begin van de 20e eeuw


We vinden een volle, maar rustige camping. 
Onze Lidl broodjes en salade zijn smakelijk . De afwas doen we in de keuken .
Dan snel naar  binnen.. het wordt koud!