zaterdag 8 juni 2019

8-6-19 op weg naar Zweden....

Al in maart hadden we de boot besteld... het risico neemend  dat alles door zou gaan...
Dat is gelukkig weer  zo gelopen . 
En ook de rest van de wensenlijst verloopt zoals we wilden... Onze vrienden in Esnchede zijn thuis vandaag en ook Onze vrienden in Huaröd zijn thuis als we in Zweden aankomen.  Zelfs één van de kleine campings in Twente had nog een plekje in dit drukke pinksterweekend. En nog een paar dagen om buiten de grote weg om woensdag half 9 in de ochtend bij de boot te zijn. 

Maar vandaag begon toch anders. Ėén van de oudste bewoonsters uit onze flat overleed. Nee..niet onverwacht..ze was 10 jaar ouder dan wij , ziek en klaar met een gelukkig leven. 
We hadden afscheid genomen, maar weten dat ze het fijn zou vinden haar laatste tocht naar de Abdy in Heeswijk Dinther bij haar en haar familie te zijn. 
En als je iemand graag mag doe je dat... en het past...  

En eerlijk is eerlijk... zo kom je nog eens op een plek die ver buiten onze eigen wereld ligt.    
Marianne is met veel waardering en ceremonie  herdacht, en wij hebben de tijd aan onszelf


Norbertijnen in Nederland

De Abdij Onze Norbertijnengemeenschap is de langst bestaande kloostergemeenschap van Nederland en kent een bewogen geschiedenis. De abdij werd gesticht in 1134, in het gehuchtje Berne aan de Maas, vlakbij Heusden.

In 1579, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, werden de abdijgebouwen door de watergeuzen verwoest en zocht de gemeenschap een veilig heenkomen in Den Bosch en in de parochies die al sinds de dertiende eeuw bij de abdij behoorden.

Aan het einde van de Tachtigjarige Oorlog werden met de Vrede van Munster, in 1648, uiteindelijk alle abdijgoederen door de staat geconfisqueerd. Beroofd van have en goed vluchtten de Norbertijnen naar de veiligere Zuidelijke Nederlanden en vonden een onderdak in Vilvoorde bij Brussel.
Na 150 jaar kwam hieraan een einde door de nasleep van de Franse Revolutie: in 1797 moesten de Norbertijnen ook Vilvoorde verlaten. De gemeenschap kende vanaf dat moment een verborgen bestaan. Er was geen centraal klooster meer: alle Norbertijnen leefden verspreid over de abdijparochies.

Pas in 1853, toen in Nederland de bisschoppelijke hiërarchie werd hersteld, werd het voor katholieken weer mogelijk zich te organiseren. Zo kon de Abdij van Berne in 1857 het gemeenschapsleven weer hervatten in één gezamenlijk klooster, en wel in de toenmalige pastorie van Heeswijk, het zogeheten Slotje, het oudste deel van ons huidige abdijcomplex.




Een mooie plek...  

Verscholen in het lover van oude beuken vinden wij in het Brabantse Heeswijk-Dinther de oudste nog bestaande kloostergemeenschap van Nederland; Abdij van Berne. Gesticht door ridder Fulco van Berne  in 1134 in het Gelderse plaatsje Berne aan de Maas.  "In het jaar des heren 1132 gebeurde het, dat Fulco van Berne achtervolgd werd en niet meer kon ontsnappen. Hij was van alle kanten omsingeld en deed toen de belofte aan God, dat als hij door Gods toedoen van zijn vijanden zou ontkomen, zijn kasteel te Berne tot een klooster zou maken. Hij wierp zich gewapend en te paard in de Maas en wist weldra de overkant te bereiken." 
Een plaats van rust en bezinning, maar toch met een blik op de toekomst gericht. Na eeuwen is er weer abdijbier op markt op de markt gebracht dat in smaak zijn weerga niet kent.




Nou wisten die broeders zich goed te vermaken... ze richten hun aandacht op het geestelijke.. maar er was meer. ..de kachel moet roken.... ze gingen bier maken... het werd een succes, en op internet plaatjes kun je wel zien  dat het hun goed deed! 

Het is geen biertijd voor ons dus even koffietijd in de mooie oude molen. 

Een bezoek aan De Kilsdonkse Molen is op vele terreinen zeer de moeite waard. Door zijn ligging in de rustieke omgeving van het beekdal van de Aa en in verschillende fietsroutes, is het een plek om tot rust te komen.
Molens met een gecombineerde aandrijving, zogenaamde ‘watervluchtmolens’ komen niet meer voor in Nederland en zijn ook in het buitenland uiterst zeldzaam. De oliemolen heeft een, voor Noord-Brabant, zeldzame dubbele inrichting die wijst op een grote productiecapaciteit. De combinatie van deze elementen maakt het complex volstrekt uniek op internationale schaal



En dan op naar Enschede....