donderdag 11 april 2019

Het boodschappenlijstje groeit langzaam en gestaag

Het was koud vannacht... dekbed, extra plaidje. Maar het is ook wel lekker slapen....
We blijven lekker liggen als de zon ons wakker maakt en we kunnen douchen..
Met 5 graden maar droog is kamperen nog steeds leuk. 
Eitje, broodje bakken... het wordt toch nog opschieten. Tenslotte moeten we nog 10 km verderop...
Zuslief is verbaasd ..het is lang geleden dat we zó op tijd waren!  
Daar is het bijkletsen , koffie drinken, een lunch...  het is inmiddels 11 graden. 
En nee..nog niet naar het Zuiden
We besluiten nog even naar Vlissingen te gaan.. nee..niet weer een kopje koffie. 



Het hoeft ook niet. De hoge flats langs de boulevard houden de wind tegen.. we zitten een drie kwartier in het zonnetje. We besluiten een stukje verder te lopen...poeh... uit de zijstraatjes waait het..maar genoeg flats daar, we vinden nog een ander plekje, weer uit de wind. 

Want die boulevard... nou ja..vandaag was het een super goed windscherm! 


Maar het blijft mooi..die zee.
Nog koffie drinken? Alles is al open... nee..we hebben het vanmorgen te goed gehad.. 

Dan op naar de camping..het zelfde als vorig jaar? Het was een mooi plekje..waarom niet? 
Direct aan het natuurgebiedje Op naar Kwakkedamme dus..in de zon in de auto is het prima.


 







De naam Kwadendamme refereert aan een kwade dam of dijk die de in de 14e eeuw eeuw drooggelegde Oud-Vreelandpolder moest beschermen tegen de stroomgeulen van de Zwake. Na de doorbraak van de eerste dijk werd zo’n tweehonderd meter oostwaarts een nieuwe dijk aangelegd (de huidige A. de Koningstraat), welke later eveneens is doorgebroken. Toen in 1521 het nabijgelegen dorp Oostende in de golven verdween en de bewoners werden gedwongen zich verderop te vestigen, ontstonden er langs de kwade dam tussen de Oud- en de Nieuw-Vreelandpolder en langs de weg door de Slabbecoornpolder twee gehuchten, genoemd naar de dam of weg waarlangs zij lagen: Kwadendamme en Langeweegje. Tussen de beide gehuchten in werd een nieuwe kapel gebouwd, die echter al tijdens de Tachtigjarige oorlog (1568-1648) werd verwoest. Daarna duurde het nog zo'n twee eeuwen eer één der gehuchten kon uitgroeien tot een volwaardig dorp. Dit gebeurde vanaf het jaar 1801, waarin op initiatief van hereboer en loco-burgemeester Adriaan Pover (1751-1821) in de Nieuw-Vreelandpolder te Kwadendamme een nieuwe kerk werd gebouwd. Sinds 1874 heeft het dorp ook een eigen school, thans Mgr. Heyligersschool genaamd; in 1958 werd dorpshuis De Burcht gebouwd.

In natuurgebied de Zwaakse Weel geniet ik enorm van de kiekendieven die sierlijk boven het riet zweven. Onderweg naar kantoor kijk ik dagelijks naar die oude knotboom waar twee steenuiltjes genieten van de eerste zonnestralen. Natuurmonumenten beheert dit gebied al sinds begin jaren ‘80. Sindsdien maken we het steeds groter en robuuster.