woensdag 8 juli 2015

Terugkijken



Dalarna grenst  aan "onze" provincie. .  De provincie waar de paardjes gemaakt worden .
Bij ons in huis vind je ze overal. Vroeger kochten we er elke vakantie die we hier waren er één.. Doen we al lang niet meer..we hebben er zat..


"Dalarna wordt omringd door de landschappen Härjedalen, Hälsingland, Gästrikland, Västmanland en Värmland, en is in het westen verbonden met Noorwegen. De naam Dalarna betekent "de dalen", wat ook vaak terug te zien is in het landschap. De bewoners houden graag vast aan oude tradities. In het westen wordt nog door sommige bewoners het oude dialect gesproken en over het algemeen zijn de mensen graag onafhankelijk."

 
De kerkboot hoort daar ook bij.  En die willen we wel weer eens zien aankomen en vertrekken. 




Användandet av kyrkbåtar är känt sedan flera århundraden tillbaka, då det var vanligt att regelbundet gå i kyrkan under rådande kyrkogångsplikt. Under senare hälften av 1800-talet började kyrkbåtarna ersättas med ångbåtar och behovet minskade också genom att väg- och järnvägssystemet byggdes ut."  
Kyrkbåt är en typ av snipa som är avsedd för rodd och användes bland annat som transportmedel till socknens kyrka i större sjösystem, älvar eller vid kuster i hela Norden.

Vroeger, toen het nog verplicht was naar de kerk te gaan, roeiden de mensen vanaf de eilandjes en de verre oevers van het grote Siljanmeer  naar de kerk. Als het ijs tenminste weg was..dan kwamen ze met de slee en stalden hun paarden in de stallen die overal om de kerken te vinden waren. 
Maar zodra het ijs weg was was de boot het algemeen gebruikte vervoermiddel. In storm en onweerachtig weer zijn er heel wat mensen verdronken. Nou ja..die gingen toch rechtstreeks naar de hemel.
Nu vaart de kerkboot alleen nog maar in de 6 weken na midsommer. Als het niet waait of regent tenminste..want die hemel is in het Zeedse geloof allang verdwenen. 
Maar zondag was het goed weer..dus wij vroeg op...Rättvik is tenslotte 180 km, en  echt hard rijd je niet door het bos. Kwart over 6 in de auto, uurtje later ontbijt aan een mooi meertje.Heerlijk dat we onderweg een broodje kunnen bakken. 
En op tijd! Op de boot klinkt Zweedse volksmuziek. Bij de kerk een psalm. Ze nemen de tijd. Wij 
Wat doen we? In de camper  een kopje koffie maken?We kiezen ervoor de kerk mee in te gaan. Siljans Vokalensemble, dir Roland Östblom Spelmän. Elvis een aardig koor en  er is een volksmuziek groepje en een grote groep jongeren die volgende week ingelijfd wordt  in de kerk.Om ze te lokken organiseert de Zweedse kerk leuke kampen, rond sport, muziek,paarden enz. Ze kunnen kiezen. . De kerk doet alles om ze te binnen te krijgen. En die paar keer verplicht naar de kerk nemen de jongeren voor lief. Ook al staan ze even voor joker.ze moeten meedoen, ook bij de collectie.  We hebben wel medelijden met dat joch. .Na volgende week zullen ze er misschien nog een paar keer komen, om te trouwen, hun kind te laten dopen en bij de begrafenis. De kerk probeert krampachtig de mensen vast te houden. Geloven doen niet veel Zweden meer. De kerk hoort bij de 
 Door al het zingen en spelen en een preek die snel,snel gaat( die jongeren hebben hun telefoontjes om zich te vermaken.. durven wij nog net niet) vliegt de tijd..

Nog wat praatjes hier en daar, en iedereen 
De volksmuziek die op de boot gespeeld wordt vervliegt over het water..