zondag 7 september 2014

R7 en 8 Welkom aan boord russische les

28-8-14
Half 7 vertrek, en ja hoor, een enorm geschetter van een muziekorps. Wij kijken... Niets te zien. O ja..we varen... En het muziekkorps bleek een gewone , wel harde c.d.
Om 7 uur op het zonnedek captains ja..hoe heet het....captains welkome cocktail... daar willen we bij zijn....
Iedereen wordt uitgenodig. De kapitein stelt z,n bemanning, maar vooral zichzelf voor . En zijn belangrijke woorden worden vertaald in het Engels en Frans en onze juf vertaalt het in het Nederlands. Ze komt erg voor ons op en eist tijd voor haar Nederlande vertaling.dat is erg goed, er zijn immers een paar
slecht Engels sprekende mensen bij. Ėn onze juf vertelt het wel een beetje op haar eigen manier. Daar houden we wel van... De paar Spanjaarden hebben dus pech...
Alle bemanningsleden worden voorgesteld. Ze lopen voor de hotemetoten langs.

















We krijgen prikwijn en toasten op een behouden vaart . Dan komt er nog een toetje..muziek en wonderschone zang. Geen filmpje gemaakt, anders worden we thuis alsnog doof.



Er is dansmuziek.. En ja hoor. De Fransen gaan er tegenaan...
Na de weer zeer uitgebreide maaltijd hebben we eerst een zang en dansvoorstelling, daarna zelf dansen of een film. En hoewel het merendeel van de passagiers voor het dansen kiest, zien wij een oude film over de Russisch historie. Vooral de gevechten van Ivan de Verschrikkelijke worden boeiend uitgebeeld. Slechte film, maar erg leuk om inzicht te krijgen in hun geschiedenis.
Het is 11 uur... Tijd om te gaan slapen...











29-8-14


OEGLITSJ

Het is 265 km varen vanaf Moskou, dus tijd voor iets anders.
Ярмакае Журнал
Onze reisleidster probeert ons de eerste beginselen van het Russisch bij te brengen. Goed bedoeld en een heleboel mensen hebben daar aardigheid in.
Maar wij geven het gauw op. Dus vloeiend Russisch sprekend komen wij niet terug van deze reis. Maar het is toch erg leuk. En het briefje met de letters nemen we in elk geval mee als we van boord gaan.
Daarna gaat er een fluitje.. We moeten een redding oefening doen..aantrekken en controle...
Als je wilt kun je daarna naar boven voor een groepsfoto. Maar "wij" Nederlanders doen dat natuurlijk niet. Ook op de gang is het hilarisch, Fransen fotograferen elkaar..
Maar..toch nuttig.. Als er iets aan de hand zou zijn weten we nu eindelijk hoe zo,n ding werkt.
























Ondertussen zijn we van de Moskou rivier via een kanaal met veel sluizen de Wolga opgevaren. Het torentje midden in de rivier wijst nog op de foute berekeningen met de bouw van een groot stuwmeer. Nog en sluis door .



















OEGLITSJ
Stadsbezichtiging te voet, terrein van het Kremlin met “Dmitry on Blood Church” en “Transfiguration kathedraal.
Van internet
"De plaats aan een scherpe bocht in de Volga wordt voor het eerst genoemd in 1148, maar is waarschijnlijk twee eeuwen ouder. De geschiedenis van Oeglitsj is nauw verbonden met Ivan IV Grozny. Het was zijn favoriete verblijfplaats tot aan de dood van zijn geliefde vrouw Anastasia. Na zijn dood in 1584 werd zijn laatste vrouw Maria Nagaja en zijn jongste zoon Dimitri verbannen naar het Kremlin van Oeglitsj. Enkele jaren later werd tsarevitsj Dimitri Ivanovitsj daar in de tuin gevonden met doorgesneden keel, waarschijnlijk in opdracht van regent Boris Godoenov. Op deze plek werd in 1692 ter nagedachtenis de tserkov Dmitri-na-Krovi, Dmitri-Bloedkerk gebouwd. De rode bakstenen kerk met lichtblauwe uien staat pittoresk aan de oever van de Volga. Vele Russen geloofden overigens niet in die dood en er doken in de daaropvolgende woelige tijden nog twee ‘valse’ Dmitri’s op."


We gaan van boord. 250 km van Moskou. Er staat weer een erg aardige gids klaar. Ook nu weer langs de mooiste kerken,deze hier hebben allemaal met de jongste zoon van Ivan de Verschrikkelijke te maken . Vermoord..per ongeluk. Kan gebeuren. De klepel van de klok, ( met nog 60 gezinnen) wordt naar Siberië verbannen. Er komt een nieuwe dynastie Tsaren aan de macht. Een concertje met Russische liederen en weer door


























Na het eten een welkomsconcert. Onze zangeres zingt aardiger dan we dachten .
En als afsluiting naar een oude, maar indrukwekkende film over de Russische geschiedenis. Die Ivan de Verschrikkelijke kon er wat van...



Location:Nog net in Moskou