In de middag naar Sunnemo. Het midsommarfest heeft sinds 3 jaar ook altijd iets weemoedigs in zich..de dag dat Koen zich ziek voelde.
Maar het in de eerste plaats feest. In heel Zweden worden de midsommar stången versierd .Altijd op dezelfde manier... In Sunnemo komt alleen de plaatselijke bevolking,en altijd gaat hetzelfde fout. Als de grote paal staat zijn de stuthoutjes weg. Een oud vrouwtje van onze leeftijd trekt de lupinen uit de bloemenkrans..hoort niet..maar daar trekken de jongeren zich niets van aan..bloemen zijn bloemen...En hoe moet de slinger ook al weer?
De muziek is net te laat, zit te lang aan de koffie en moet geroepen worden.
Maar alles lukt, zoals ieder jaar en om 3 uur huppelt iedereen om de boom.
Nog even kletsen, wat extra muziek en naar huis. Het eten en de drank staan klaar.. Wij gaan dus ook maar op tijd weg, want vanavond is de avond met het meeste ongelukken in Zweden..
wikipedia
In de 7de eeuw waarschuwde Sint Eligius de inwoners van Vlaanderen, die nog maar pas waren bekeerd tot het Christelijke geloof, voor het heidense zonnewendefeest. Christenen mochten niet deelnemen aan deze feestelijkheden. Later werd dit feest, net als de winterzonnewende op 24 december (het kerstfeest), verchristelijkt tot de feestdag ter ere van de geboorte van Johannes de Doper op 24 juni.
De viering van midzomernacht werd in vroegere tijden gelinkt aan de zomerzonnewende. De mensen geloofden dat planten op midzomer geneeskrachtige en magische krachten hebben en hiervoor plukten ze op deze nacht. Vreugdevuren werden ontstoken om zich te beschermen tegen de duistere krachten waarvan werd geloofd dat ze vrij spel hadden vanaf het moment was aangebroken waarop het aantal uren daglicht opnieuw afnam.
In Zweden, Finland en Estland wordt midzomeravond beschouwd als het grootste feest van het jaar, alleen vergelijkbaar met Walpurgisnacht, Kerstavond en Nieuwjaar.
Location:Sunnemo