woensdag 7 februari 2018

Vrije reisdagen

Na lange tijd gebruiken we de treinkaart weer regelmatig. Het systeem vrije reisdagen is algemeen bekend. En goed voor ons. We zijn te zuinig om die te laten verlopen natuurlijk. 

Maar het moet niet zulk noodweer zijn als dat proefreisje naar Bergen in december.. Toen regende het pijpenstelen! 

Vandaag was het sinds maanden zonnig. Dus..op naar Leiden. Het heeft gevroren vandaag, dus ja..wisselstoring bij dan Bosch..geen treinen dus... zo gaat het in Nederland. Gelukkig kunnen we ook via den Haag, ( even kopje koffie)het gaat prima.. rond half 12 zijn we in het rijksmuseum voor oudheden. 

  

We wandelen naar het museum. Leiden is lekker kleinschalig. 

Er is een tentoonstelling die we graag willen zien:

Eeuwen stonden er heel oude monumenten, helaas zijn die, in de verschrikkelijke oorlog in Syrië bijna allemaal verwoest.Naast  het enorme menselijk leed is ook de rijke geschiedenis weggevaagd. Gelukkig is er nog wat gered, en worden nu reconstructies gemaakt. 

Nineveh, 2700 jaar geleden de grootste stad ter wereld, herrijst in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze tentoonstelling neemt u mee naar de bloeitijd van de Nieuw-Assyrische hoofdstad in Noord-Irak, rond 700 voor Christus. U ziet meer dan 250 objecten uit binnen- en buitenlandse musea, zoals het British Museum en het Louvre, waaronder reliëfs, beelden, kleitabletten en rolzegels. Bijzonder zijn de grote reliëfs uit de stadspaleizen en de reconstructie van een zaal uit het paleis van koning Sennacherib. 

Reliëfs spelen een hoofdrol in de tentoonstelling: niet alleen als toonbeeld van vakmanschap, maar ook als dragers van waardevolle informatie over de geschiedenis van Nineveh en het dagelijks leven in de stad. Reliëfs zijn afbeeldingen die minutieus in steen zijn uitgehakt. Ze waren de kunststukken van de Assyrische koningspaleizen. Vrijwel alle paleismuren werden met stenen beeldverhalen bekleed. In Nineveh bevond zich naar schatting meer dan vijftien kilometer aan wandreliëfs. Op de panelen zijn historische en fictieve verhalen afgebeeld, met de koning als heldhaftige hoofdpersoon. 

 een gouden dodenmasker


Behalve tientallen reliëfs, vindt u in de tentoonstellingszalen ook beelden van goden en gevleugelde wezens, zeldzaam ivoren inlegwerk, rolzegels, geglazuurd aardewerk, wapens en een gouden dodenmasker. Kleitabletten uit de eerste bibliotheek ter wereld, aangelegd door koning Assurbanipal, geven veel informatie over de taal, het schrift en de gedachtewereld van de Assyriërs.

Nineveh was de hoofdstad van een wereldrijk 

Met meer dan 100.000 inwoners was Nineveh rond 700 voor Christus een tijdlang de grootste en belangrijkste stad van de wereld. Kilometerslange muren met statige poorten omringden de stad met haar indrukwekkende paleizen, tempels en monumenten, talloze straatjes en weelderige parken. Van hieruit werd het immense Assyrische rijk bestuurd, door koningen met exotische namen als Esarhaddon en Assurbanipal. 

Natuurlijk lopen we nog even naar de oude Egyptenaren, de rest slaan we over..volgende keer  

 

En zeer onverantwoord sluiten we de dag af.

Om 5 uur zijn we weer thuis, via den Haag weer.