zaterdag 7 maart 2015

De eerste lentedag.


"Voor het eerst is een tentoonstelling gewijd aan het late werk van een van de allergrootste schilders van ons land: Rembrandt. Meer dan 100 schilderijen, tekeningen en prenten die Rembrandt in de laatste periode van zijn leven maakte zijn te zien, afkomstig uit musea en privé-verzamelingen wereldwijd. Het Rijksmuseum presenteert met Late Rembrandt een grootse tentoonstelling die je maar eens in je leven kunt meemaken!"

Op internet bestellen we kaartjes, als je er eenmaal in bent mag je zo lang blijven als je wilt.
Wij erheen dus... Zondagmorgen in alle vroegte vertrokken, er zijn al meer mensen onderweg. Om 9 uur staan we voor de deur. En dat is maar goed ook, we kunnen zo doorlopen, even snel koffie drinken, en op naar de schilderijen. .. We willen alleen de tentoonstelling zien, de rest komt later wel weer eens.Er staan rijen wachtenden, voor dit blok kun je nog kaartjes kopen, maar de rest van de dag is alles uitverkocht. 10.000 bezoekers minstens per dag Om half 10 is het al vreselijk druk. Eigenlijk niet leuk meer.. Je moet je naar voren dringen.
We bewonderen de schilderijen. De etsen zijn moeilijker, de belichting blijft toch altijd tobben.













"Gewaagd en intiem
Rembrandts latere leven werd getekend door tragische persoonlijke verliezen en financiële tegenslagen. Toch produceerde hij zijn beste werk. Hij experimenteerde met verf en licht en wist een ongekende emotionele diepgang in zijn werk te brengen. Het leidde tot zijn meest gewaagde en intieme werk."



















Dat klopt ook wel. Eigenlijk zijn we niet zulke Rembrand fans, maar hier kun je bijna zien dat het niet in opdracht geschilderd is . Toch wel zielig eigenlijk... Nu is het miljoenen euro,s waard , terwijl die man arm gestorven is. We vinden vooral de schilderijen echt mooi. En beklagen ook de mensen die met hun kaartjes in de hand in een heel lange rij staan...







De catalogus is uitverkocht. Komt wel goed uit, we hebben eigenlijk toch te veel boeken.











Rond half 1 hebben we het gezien. Nog even naar Heiloo, richting zee dus. Dat waren heel wat Amsterdammers ook van plan. De weg naar de kust zit helemaal vol. Het wordt de eerste lentedag. Nou ja..in Brabant dan, want aan de kust staat een koude wind.terwijl ze thuis met met 16 graden buiten zitten
werd het daar aan de Noord Hollandse kust niet warmer dan 9 graden. Voor ons niet erg, we zijn toch de hele tijd binnen. We doen er 5 kwartier over om in Heiloo te komen.





Maar het was de moeite waard, weer lekker bijgekletst. We wilden voor het donker en voor de files thuis zijn. We gaan later richting huis dan van plan en nog niet uitgepraat eigenlijk. Net op pad concluderen we dat Iedereen eigenlijk naar Brabant had moeten gaan... Was voor ons ook handiger geweest. Samen met alle kustbezoekers gaan we dus allemaal aan het eind van de middag onze kant op. Het werd een lange tocht.
Het lukt alleen de Amsterdammers om voor het donker thuis te zijn.
Maar we hebben er geen spijt van...




Location:Amsterdam