vrijdag 13 december 2013

Lucia










’s Morgens vroeg op 13 december brengen duizenden jonge meisjes in Zweden, gehuld in witte gewaden, met een brandende kaars in hun hand en een kroon van elektrische kaarsen in het haar, licht in de duisternis van de Zweedse winter.
Ze staan bekend als ‘Lucia’ en ze leiden een optocht van meisjes en ‘sterrenjongens’, ook in witte gewaden en met punthoeden met gouden sterren op hun hoofd. Lucia en haar metgezellen de "stjärngossar", "pepparkaksgubbar" en "tärnor" zingen kerstliederen en verspreiden zo licht en warmte in het donker land. Tijdens het lopen delen ze lussekatten (saffraanbroodjes) en peperkoekjes uit aan de omstanders.

Op het Lucia feest komt er hier niemand gezellig ontbijt brengen.
De bruine boterham en een pot thee. Zelf gemaakt.. En de lamp aan... Buiten wordt het licht. Alles kleurt paars. Het vriest een beetje.
Na een dag hard werken branden de lampjes buiten, de kamer is in kerstsfeer en in de keuken brandt ook de kerstkandelaar.
We gaan naar de Luciaviering in Hagfors. Een kerk die nu even gemeenschapshuis is..vol met trotse ouders en zingende kinderen
Het ziet er romantisch uit.. Als we naar huis rijden vriest het 6 graden.













Location:Hagfors,Zweden