zondag 26 december 2021

Zakopane

25-12-21’

25 december 1e kerstdag: Zakopane

“Vandaag brengen we een bezoek aan Zakopane, de bekendste wintersportplaats van Polen in het Hoge Tatragebergte. Prinses Juliana en Prins Bernard zijn hier in 1937 nog op huwelijksreis geweest. U kunt wandelen door de bekende winkelstraat Krupówki of met de kabelbaan naar boven gaan om te genieten van het prachtige panorama vanaf de berg Gubalówka. In de loop van de middag rijden we via het typische plaatsje Chocholów terug naar ons hotel”.   

Nou ja… we moeten lang op de lift wachten die steeds vol,  de schoonmaaksters gaan op en neer. We laten hen uiteraard voorgaan. 🫐.. de hal is leeg… 

De bus… weg.. we bellen.. tja 3 minuten te laat. We hebben er de pest in.. maar we weten: het station is vlak bij. We lopen er heen. Even zoeken, kluisje voor scootmobieltje .. kaartjes kopen , de trein gaat over 45 minuten. €15,- retour 



Het is een mooie reis.. de trein doet 3 uur over 89 km..moet klimmen.. nemen we een taxi naar het centrum.. we komen medereizigers tegen.. die denken dat ze de heilige geest zien. 

We verbazen ons over de wintersport sfeer.. eigenlijk niks voor ons, maar er is wel meer sneeuw dan in Krakau.   

Zakopane, de wieg van het Poolse bergtoerisme, ligt in de prachtige vallei aan de voet van het Tatra-gebergte. Het draagt ​​met trots de naam van de winterhoofdstad van Polen, maar ook in de andere seizoenen is het even aantrekkelijk. Veel toeristen komen hier vanwege het Tatra gebergte, maar de stad zelf is ook erg interessant, dus als het weer wat minder is, zul je je hier zeker niet vervelen.


Helaas halen we het niet om net het kabelbanen omhoog te gaan. Te ver.. geen tijd…. 
Geen plek om terug te gaan.
En in al die drukte koffie drinken…. Nee… we vinden nog een ouwe krentenbol in de tas. 
We wandelen naar de bus . We weten waar die staat..  ook hier iedereen verbaasd.  
De busschaufeur weet niet goed wat ie met de situatie aan moet. We verlossen hem maar uit de situatie. 
Ja.. we waren boos… maar het is gebeurd en we hebben het opgelost. Ook nog een fijne dag gehad…

We vertrekken.. het sneeuwt en is -3gr.  

Bij het staafkerkje waar we langs komen  vertelt de chauffeur niets, we rijden er zomaar voorbij. Als we in Krakau zijn loopt  Martin naar het station en haalt het scootmobieltje op.



De Wangkerk (Pools: Świątynia Wang) in Karpacz is een Noorse houten staafkerk. Zij werd oorspronkelijk in de 12e of 13e eeuw gebouwd in het Noorse plaatsje Vang. In de 19e eeuw wilde men daar de kerk afbreken, omdat hij vervallen en te klein was. Frederik Willem IV, koning van Pruisen, kocht de kerk voor 427 mark. Hij was van plan om hem in Berlijn te plaatsen, maar zag daar uiteindelijk van af. Gravin Friederike von Reden uit Buchwald liet de kerk in Krummhübel (Karpacz) plaatsen. De kerk werd te voet, in onderdelen naar boven gebracht en in 2 jaar in elkaar gezet en opgeknapt. Op 28 juli 1844 werd de kerk ingezegend als protestantse Lutherse kerk. Neder-Silezië was destijds Duits grondgebied. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Pools grondgebied. Sinds 1946 is de kerk in gebruik bij de kleine Poolse Lutherse gemeenschap. Ook nu vinden er nog diensten plaats

's Avonds wordt er in ons hotel een 4-gangen kerstdiner geserveerd. De rest van de avond kunt u zelf invullen. U kunt meegaan naar de Petrus en Pauluskerk waar een beroemd kamerorkest bekende nummers van verschillende componisten, waaronder natuurlijk Chopin, ten gehore brengt.   




 



Een oud vrouwtje wil een taxi maar vindt dit te duur… lijkt ons eigenlijk ook wel gemakkelijk. De chauffeur zet ons af en geeft z’n tel nr. Als het concert afgelopen is bellen we hem… gaat goed. 

 Polska Lokale naamKościół Świętych Apostołów Piotra

Frédéric François Chopin, eigenlijk Fryderyk Franciszek Chopin, was een Pools componist en virtuoos pianist uit de romantiek. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste componist die Polen heeft voortgebracht en geldt als een der grootste toondichters uit Polen . 

We hebben wat witte wijn gekocht , en sluiten deze 🎄 kerstdag af met een wijntje op onze kamer.