woensdag 29 december 2021
Weer thuis..
maandag 27 december 2021
Naar de Poolse grens.
Dan gaan we echt op reis. In Duitsland mogen we wel doorrijden maar niet overnachten door de Corona maatregelen..ja. Maar dan 14 dagen quarantaine!
Ook de pauzes.. om 5 uur zijn we in hetzelfde hotel als de heenreis.
zondag 26 december 2021
2e kerstdag in Krakau
Beneden horen we dat het - 10 is..
We lopen de overdekte markthal door… die was eerder dicht en …….we kunnen het niet laten..
Kom maar een keer proberen in Eindhoven
Martin kan zo’n worstje niet laten liggen…
We halen nog een flesje wijn voor vanavond. Het hotel heeft geen bar om samen nog iets te drinken.. jammer.. er zijn een paar aardige mensen.

De wijk Kazimierz is de oude joodse wijk. Bij een reis naar de stad mag een bezoekje aan Kazimierz zeker niet ontbreken. Het kleine stadsdeel, ten zuiden van het centrum van Krakau en het Wawel kasteel, verleidt bezoekers met een unieke mix van cultuur, geschiedenis en heerlijk eten, drinken en uitgaan.
Geschiedenis Kazimierz
Kazimierz was lange tijd een zelfstandige stad, los van Krakau. Na een verordening in de 15e eeuw moesten alle joodse mensen uit de omgeving verplicht in Kazimierz gaan wonen. Toen Kazimierz in de 19e eeuw onderdeel van Krakau werd, woonde er dus een hechte joodse gemeenschap. Dat is nog goed te zien aan verschillende joodse bouwwerken. Aan het joodse leven kwam abrupt een einde toen de nazi’s Polen binnenvielen. De joodse bevolking uit Kazimierz moest verhuizen naar de veel kleinere getto aan de andere kant van de rivier.
Zakopane
25-12-21’
25 december 1e kerstdag: Zakopane
“Vandaag brengen we een bezoek aan Zakopane, de bekendste wintersportplaats van Polen in het Hoge Tatragebergte. Prinses Juliana en Prins Bernard zijn hier in 1937 nog op huwelijksreis geweest. U kunt wandelen door de bekende winkelstraat Krupówki of met de kabelbaan naar boven gaan om te genieten van het prachtige panorama vanaf de berg Gubalówka. In de loop van de middag rijden we via het typische plaatsje Chocholów terug naar ons hotel”.
Nou ja… we moeten lang op de lift wachten die steeds vol, de schoonmaaksters gaan op en neer. We laten hen uiteraard voorgaan. 🫐.. de hal is leeg…
De bus… weg.. we bellen.. tja 3 minuten te laat. We hebben er de pest in.. maar we weten: het station is vlak bij. We lopen er heen. Even zoeken, kluisje voor scootmobieltje .. kaartjes kopen , de trein gaat over 45 minuten. €15,- retour
Het is een mooie reis.. de trein doet 3 uur over 89 km..moet klimmen.. nemen we een taxi naar het centrum.. we komen medereizigers tegen.. die denken dat ze de heilige geest zien.
We verbazen ons over de wintersport sfeer.. eigenlijk niks voor ons, maar er is wel meer sneeuw dan in Krakau.
Zakopane, de wieg van het Poolse bergtoerisme, ligt in de prachtige vallei aan de voet van het Tatra-gebergte. Het draagt met trots de naam van de winterhoofdstad van Polen, maar ook in de andere seizoenen is het even aantrekkelijk. Veel toeristen komen hier vanwege het Tatra gebergte, maar de stad zelf is ook erg interessant, dus als het weer wat minder is, zul je je hier zeker niet vervelen.
Helaas halen we het niet om net het kabelbanen omhoog te gaan. Te ver.. geen tijd….
De Wangkerk (Pools: Świątynia Wang) in Karpacz is een Noorse houten staafkerk. Zij werd oorspronkelijk in de 12e of 13e eeuw gebouwd in het Noorse plaatsje Vang. In de 19e eeuw wilde men daar de kerk afbreken, omdat hij vervallen en te klein was. Frederik Willem IV, koning van Pruisen, kocht de kerk voor 427 mark. Hij was van plan om hem in Berlijn te plaatsen, maar zag daar uiteindelijk van af. Gravin Friederike von Reden uit Buchwald liet de kerk in Krummhübel (Karpacz) plaatsen. De kerk werd te voet, in onderdelen naar boven gebracht en in 2 jaar in elkaar gezet en opgeknapt. Op 28 juli 1844 werd de kerk ingezegend als protestantse Lutherse kerk. Neder-Silezië was destijds Duits grondgebied. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Pools grondgebied. Sinds 1946 is de kerk in gebruik bij de kleine Poolse Lutherse gemeenschap. Ook nu vinden er nog diensten plaats
's Avonds wordt er in ons hotel een 4-gangen kerstdiner geserveerd. De rest van de avond kunt u zelf invullen. U kunt meegaan naar de Petrus en Pauluskerk waar een beroemd kamerorkest bekende nummers van verschillende componisten, waaronder natuurlijk Chopin, ten gehore brengt.
Een oud vrouwtje wil een taxi maar vindt dit te duur… lijkt ons eigenlijk ook wel gemakkelijk. De chauffeur zet ons af en geeft z’n tel nr. Als het concert afgelopen is bellen we hem… gaat goed.
Polska Lokale naamKościół Świętych Apostołów Piotra
Frédéric François Chopin, eigenlijk Fryderyk Franciszek Chopin, was een Pools componist en virtuoos pianist uit de romantiek. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootste componist die Polen heeft voortgebracht en geldt als een der grootste toondichters uit Polen .We hebben wat witte wijn gekocht , en sluiten deze 🎄 kerstdag af met een wijntje op onze kamer.
vrijdag 24 december 2021
Kerstavond In Kraków
.
Maar als de kerkklok 7 uur slaat en een liedje speelt ( daarna gaat de radio aan) dan is het al aan het dooien.
Gelukkig is er nog één open. Die hebben ook lekkere taart
24 december - Kerstavond is de meest plechtige en voor vele meest ontroerende dag van het jaar in de Poolse traditie. Het hoogtepunt is het diner met de familie op Kerstavond. Die dag heerst er in elk huis een uitzonderlijke en warme sfeer. Gezinnen verzamelen zich rond een mooie gedekte tafel, delen "opłatek" (een dunne wafel van ongezuurd brood dat gezegend werd door een priester) en delen wensen uit. oosuijn weittOp Kerstavond worden er alleen maar gerechten zonder vlees bereid. Traditioneel zijn het er twaalf, waaronder de bortsch (bietensoep) met pierogi, niet mag ontbreken. De pierogi is gevuld is met paddenstoelen, of er wordt nog een paddenstoelensoep geserveerd. Gebakken karper heeft traditioneel ook een plaats op de Kersttafel. Zuurkool met erwten en paddenstoelen is ook een grote klassieker. Als dessert worden er maanzaadnoedels en allerhande gebak opgediend.
Krakow 2
De legende van de draak van Wawel
Lang geleden, toen Krakau nog niet eens een dorpje was, leefde een draak in de grot onder de Wawel heuvel; Smok Wawelski. Hij spuwde vuur en zijn angstaanjagende brul lieten je haren overeind staan. Er bestond geen wapen op de wereld dat hem zou kunnen doden, zo vertelden de bange boeren uit de omgeving elkaar. Om de draak tevreden te houden moesten ze hem regelmatig vee offeren. Lukte dat niet, dan ging de draak er zelf op uit en voerde zich het liefst met jonge maagden
Nog een clarissekerk, een Franciscaner kerk.. dan weten we het wel…
We gaan koffie drinken en warm worden
Dan naar het hotel.. beetje bijkomen, eten en horen hoe goed iedereen het toch doet.🤩