vrijdag 13 mei 2016

Naar school in Zweden


Nee..niet alles is oké hier....
Maar één van de zaken die ons al jaren jaloers maakt is het onderwijs systeem. 
Vanaf ongeveer een jaaar gaat bijna elk Zweeds kind naar de opvang.. Tot die tijd is er immers zwangerschapsverlof. Er is dan iemand thuis, de pappa of mamma. 
En daar , op die dagis, wordt  een kind wijs van..spelen met anderen , veel buiten, allerhande materialen. En dat alles bijna altijd onder deskundige begeleiding. Zo wil je vanzelf ook  leren lezen, rekenen en schrijven...
Met 7 jaar gaat ieder kind naar school en begint het schoolse leren. ! 
Tot 15-16 jaar blijft iedereen bij elkaar, en na die tijd gaat iedereen uit elkaar..naar het gymnasium. Soms wetenschappelijk, soms leer je daar een vak. En daarna zie je weer verder..
Je kunt nog een paar jaar naar de Folkshögskola. Een soort vormingstijd met aandacht voor diverse zaken. En dat allemaal op kosten van het rijk..
Deze week waren we bij een gospel concert van de Geyersskolan. 
Er worden daar lessen filosofie, wereld beschouwing, kunstvormen..en diverse muziek: afro, rock en kerkmuziek gegeven. . Natuurlijk is bijna iedereen daar intern. Want op volkshogescholen komen studenten uit het hele land. Er is voldoende belangstelling, 
Deze week was er een concert door een koor samengesteld uit studenten van alle opleidingen. In de kerk natuurlijk, dat is tevens  de concertzaal. 

 

Beetje zweverig..vinden we wel. Maar ach.. Die jongelui zijn razend enthousiast, zeer bewogen..
En zo het leven ingaan is toch eigenlijk fantastisch! 

Het is trouwens ander weer..regen en 5 graden..