zaterdag 15 september 2012

Het lievelingsplekje

Als Martin de honden heeft uitgelaten, mogen ze de grote tuin in. We hebben geleerd dat ze halverwege de rit een snoepje willen ( duurde even voor Martin dat doorhad..maar ook zonder woorden is veel duidelijk te maken..zelfs voor een hond). Thuis de tuin in. Ze zijn dan moe.. De een gaat op het terras liggen, De lievelingsplek van de andere hond is voor het ijshuis. Een landgoed als Sjögränd heeft zoiets.. Niet meer in gebruik maar wel helemaal opgeknapt.
Nu is er natuurlijk de koel en vrieskast, maar vroeger werd er een heleboel ijs uit het Rådasjön geschept, zoveel dat er in de zomer nog ijs inlag. Daar werd het herten en elandenvlees bewaard. In de grote vorstvrije kelder lagen dan de appels,vruchten. Bij de "gewone" huizen waren jordkällaren, aardkelders.. In de tuinen zie je ze nog liggen, die aarde heuvels met een deur .
Nu hebben alle Zweden een grote diepvrieskist, want zeker hier op het land heeft iedereen nog elandenvlees in huis. De jacht gaat over 2 weken weer beginnen,dan zie je weer bij de winkels staan...vanavond vers elandenvlees.. Maar dan haal ik alweer vegetarische schijven bij Albert




Heijn.





Location:Sjögrand uddeholm